Brädspel på torsdagar

Startat av globetrotter, februari 25, 2007, 21.07

Föregående ämne - Nästa ämne

soulreaper

Essen är väl inplanerat beror dock lite på den ekonomiska situationen just då...Ska nog ta skud bussen ner ifall jag åker
Igenmurade ögon, kärleken är blind, knytnäve med vigselring...

Peaceful protest doesn\'t get the job done
So I wake up for the rally grab my soy milk and my gun

Gizmo

Jag skulle ju gärna åka, men får nog bli till nästa år för att få ordentlig ordning på finanserna. Samt att jag har en något begränsad mängd semesterdagar i år...

/Gizmo
I have not lost my mind, it\'s backed up somewhere on disc...

Pudd

Hej på er,
Hur ser det ut med spelande imorgon 28/6? Jag har ju inte varit hos er & spelat sedan den öppna brädspelsdagen i, var det, februari? Men det är möjligt att jag kommer att vara i närheten imorgon, därav min fråga. Så, händer det något, issåfall när, & vilka spel är på tapeten? Samt är det OK att en Ylvait från Göteborg dyker upp såhär?
/Karin

globetrotter

Hej Karin! Från min del vet du att du alltid är välkommen!

Vi börjar som vanligt att spela 18:00. Jag kommer definitivt ta med mig Caylus Magna Carta, Phoenicia och Canal Mania 2nd edition plus att jag skickat ner lite till i väskan. Jag är ledig på fredag och har inte åtagande förrän kl 10, så jag kan nog spela till midnatt.

Tyvärr har jag inte hunnit skriva rapport. Hade tänkt göra det ikväll, men det är tyvärr för sent nu. Snabbrapporten är:
Fire & Axe: A Viking Saga
Resultat: Johan L 168p, Sebastian 138p, Per 125p och Anders B 124.

Phoenicia
Resultat: Anders 34 vp (28 inkomst), Carl 33(32), Johan 28(20) och Pierre 25(25).
Speltid var 1:55. Mitt betyg blir 9 av 10.

Caylus Magna Carta
Resultat: Johan E 41vp, Johan L 36vp, Pierre 31vp och Carl 30vp. Speltid 1:50. Mitt betyg blir 8 av 10.
/Carl

Zebulon

Blev tyvärr tvungen att gå hem, gå direkt hem, utan att passera 'gedon idag. Framemotsåg en stilla afton bland cardboards och annat, men fick ge vika för en tilltagande huvudvärk och tillbringa kvällen än mer stillsamt i hemmet.

En sak beträffande Phoenicia som jag dock önskar få besvarad är huruvida Overlorden faktiskt kan forsätta att placera startbud även efter att ha avbrutit en budgivning? I och för sig gör det ju bara titleln än mer åtråvärd i och med att man kan stressa upp priserna för att vilseleda motståndarne. Men ändå.

Hoppas kvällen var trevlig, och segrarna storartade!


/Anders d.y.
TAKE, v.t. To acquire, frequently by force but preferably by stealth.

globetrotter

Overlorden är den som leder på poäng i respektive runda och blir den som FÖRST startar en eller flera auktioner. Oberende om denne passar eller vinner en autktion, så kan denne fortsätta att initiera en ny auktion, så länge som denne har råd med minimibudet på respektive kort. När denne inte vill initiera fler auktioner, så går auktionsinitiativet över till näste spelare och denne kan börja administrera sig genom att köpa verktyg, träna eller flytta arbetare, då man inte får vara med i följande autkioner. I praktiken gör inte detta mycket då man förmodligen inte är intresserad av fler kort.

Igår spelade jag Phoenicia två gånger på raken på 3 spelare och det tog bara ca 45 minuter. Precis som "The Scepter of Zavandor", så är nog tiden skalad efter antal spelare (på kartongen står det 60 minuter). Det växer för varje spel och känns som det kan bli mitt favoritspel för 2007.

Jag spelade också Canal Mania 2nd edition på 3 spelare, där man verkligen har lyckats strömlinjeforma fler regler till det bättre, utan att ta bort det intressanta. Mitt favoritspel 2006 har alltså blivit ännu bättre!

Vid andra bordet spelades det 3-manna Caylus Magna Carta och senare San Juan med de 3 som skulle gå hem "tidigt", dvs vid 22-tiden.

Jag får se om jag kan samla ihop mig till en riktig spelrapport efter helgen. Just nu är jag uppspelt efter att ha varit på min första jobbintervju någonsin (trots 26 år i arbetslivet) idag och väntar nu bara på att skriva på pappren nästa vecka. Dessutom ska jag snart ner till Skåne och Fotevikens vikingamarknad, vilket är den största i sitt slag i Sverige.
/Carl

biggabush

Fotevikens vikingamuseum är mycket bra, varit där flera gånger med mina spelgrupper. Berikande inspiration för alla kampanjer som tar plats i tidig medeltid/pre-feudal vikingatid. Rekommenderar alla som inte varit där ett besök, gärna guidat, för museumchefen, tillika vikingahövdingen, är en socialt och språkligt begåvad underhållare av rang.

http://www.foteviken.se/
\"Bättre att dö till sjöss än som en ko på halmen\"
(Anders Bersten, styrelseledamot)

globetrotter

Här kommer äntligen spelrapport från de tre senaste gångerna. Jag hoppas vi syns i morgon kväll.

2007-06-21
Fire & Axe: A Viking Saga
Anders hade med sig nyutgåvan av Viking Fury, som jag först lärde ut reglerna till. Enda skillnad mot originalspelet är ar att ett antal runkort har lagts till. Dessa händelsekort ökar spelarinteraktionen, men troligen också kaoset. Dessutom är det nya spelet extremt snyggt, i skillnad mot originalet som utspelar sig på en målad "handduk" i A3-format. Alla markörer verkar vara hämtade från ett gammalt krigsspel. Spelet är dock snarare ett "risk managementspel" än ett krigsspel, vilket jag personligen uppskattar. Var spelares runda består av 7 dagar. Varje dag kan man (om man börjar i Skandinavien) lasta ett gods, ta ombord en besättningsman, (om man är i en Skandinavisk hamn) dra ett runkort upp till tre på hand, segla en region (dock finns begränsningar som kostar besättning eller gods beroende på var man befinner sig för tillfället). En gång per runda och hamn kan man göra en av följande saker: Plundra, Handla eller Bosätta sig. Dessutom försöker man att utföra uppdrag i form av "sagakort", vilka ger poäng på slutet. Där handlar det mycket om tajming, då det endast är den som utför sista delen av uppdraget som får kortet. Dessa kan bestå av att ha handlat i tre intilliggande städer, att bosätta sig i tre intilliggande städer eller plundra en viss stad, vilken ofta ligger långt borta. Man får poäng på de olika aktiviteterna man lyckas med, varav bosättningarna och sagakorten endast ger poäng på slutet.
Resultat: Johan L 168p, Sebastian 138p, Per 125p och Anders B 124.

Phoenicia
Jag har ett tag sett fram emot att få testa detta spelet på riktigt efter att ha testat det några gånger online. Det beskrivs som en strömlinjeformad variant av The Sceptre of Zavandor, vilket är en ganska adekvat beskrivning. Man startar med en "bondebricka" med en arbetare, vilken ger 2 inkomst och 1 poäng och en "jaktbricka" som ger 1 inkomst och 1 poäng. Dessutom har man en silo, vilken kan lagra 2 resurskort och 3 mynt och en träningsbricka med en otränad arbetare på. Nya arbetare kan man endast få genom att köpa kort, vilka ger dessa. Startspelaren i rundan (den som har flest poäng från förra rundan) initierar en eller flera auktioner på ett antal utvecklingskort (max lika många som antalet spelare). När denne är nöjd, så kan näste initiera nya auktioner, där startspelaren och övriga före inte får vara med. Varje kort har ett minimibud. Kortet kan ge rabatter till andra kort eller bli rabatterat av ett tidigare inköpt kort. Kortet kan ge poäng, inkomst, arbetare, lagerhus och nya brickor eller uppgradering av tidigare brickor. När man placerar eller flyttar arbetare mellan brickor, så får man justera inkomst och poäng. Efter att man är ute ur auktionsfasen, så kan man träna arbetare, köpa verktyg eller flytta verktyg och därefter se till att man inte har mer mynt än man får plats med.
När alla auktioner är klara och alla har gjort arbetarfasen, så övergår man till nästa fas. Den med flest poäng blir nästa startspelare och man fyller på utvecklingskort upp till antalet spelare. Inkomstfasen går till på så vis att man får ett kort för var 4:e i inkomst och mynt för resten. Går det inte jämnt upp, så kan man köpa till flera kort mha mynten, så detta är något att tänka på när man köper något. Resurskorten är fördelade 20% 4:or, 60% 5:or och 20% 6;or, så det lönar sig alltid att ta så många resurskort som möjligt även om man betalar 4 mynt för dem. Därefter så kollas limiten och man får inte ha fler resurskort på hand än antal lagerhus och inte fler mynt än på silon (det finns en uppgraderad variant av silon, vilken ger dubbelt utrymme). Skulle du ha för många kort, så kastar du de sämsta efter att ha fyllt upp myntförrådet med motsvarande om det finns plats. Därefter börjar nästa runda ifall inte någon har uppnått 32 poäng.
Spelet verkar vara väldigt dynamiskt både beroende på antalet spelare, vilka kort som kommer upp och vilka kort du vinner på auktionerna och ingen gång har varit de andra lika, så spelet har inte visat tendenser att bli repetitivt. Det är mycket att tänka på och ändå är reglerna relativt enkla. Det är helt klart en fördel att veta vilka utvecklingskort som finns. Man måste också fundera på om man ska avstå att köpa kort i auktionerna och antingen spara resurser tills nästa runda för att köpa något dyrare eller att använda resurserna till att köpa verktyg på brickorna i stället, vilket ibland kan vara ett effektivare sätt att få inkomst och poäng. Det verkade inte bara vara jag som gillade spelet.
Resultat: Anders 34 vp (28 inkomst), Carl 33(32), Johan 28(20) och Pierre 25(25).
Speltid var 1:55. Mitt betyg blir 9 av 10 och är hittills mitt Årets Spel 2007.

Caylus Magna Carta
Detta är en kortversion av brädspelet Caylus. Många av de funktioner som gjorde originalspelet komplext har strippats av, men man ser tydligt likheterna i spelen. De är mycket mer lika än t ex Puerto Rico och kortspelet San Juan. Varje runda börjar med att man får inkomst och därefter kan man i tur och ordning tills man passar göra en av följande handlingar: Ta ett kort för 1 denier, Ersätta alla kort på hand för 1 denier, Placera en (av 4) arbetare på en byggnad, Konstruera en byggnad man har på hand som kostar resurser i form av mat (placeras sist i kortraden), sten eller trä (guld är jokerresurs förutom att det används för prestigebyggnaderna), Konstruera en prestigebyggnad. Därefter kan man betala för att flytta fogden ett eller steg åt endera hållet (i passordning). Sedan effektueras varje byggnads funktion i ordning fram till och med kortet som fogden står på. Dessa ger möjlighet att få nya resurser, växla pengar och/eller resurser. Korten har en sekundär funktion, vilken ägaren av kortet får utnyttja, ifall det inte är denne själv som placerat arbetaren där. Därefter köper man poängbrickor genom att bygga på slottet. Den som byggt mest alternativt först får en guldkub. Om ingen bygger försvinner två poängbrickor ut ur spelet och på så sätt rör sig alltid spelet framåt ändå. Rundan avslutas med att fogden flyttas fram två kort ifall det är möjligt. Spelet är slut när den sista poängbrickan på slottet är tagen.

Originalspelet är bra, men personligen tycker jag detta överträffar det med sin strömlinjeformning. Dessutom gör dragandet av de 12 korten i sin privata bygghög det lite mer slumpmässigt, men bara på ett hälsosamt sätt, som gör att originalspelets torrhet blir klart mindre. Favörerna saknar jag inte heller Dessutom tar det kortare tid att spela. Det fiinns en nybörjarversion av reglerna, som tar bort prestigebyggnaderna, lagmannen och kyrkan.
Resultat: Johan E 41vp, Johan L 36vp, Pierre 31vp och Carl 30vp. Speltid 1:50. Mitt betyg blir 8 av 10.


2007-06-28
Phoenicia
På tre spelare var detta riktigt snabbspelat, speciellt som vi alla tre spelat det innan.
Resultat: Björn J 32vp(25 inkomst), Carl 24(20) och Pierre Å 23(20). Speltid 0:45.
Resultat: Carl 36vp(41 inkomst), Björn J 33(33) och Pierre Å 27(20). Speltid 0:50

Caylus Magna Carta
Vid andra bordet spelade de Caylus Magna Carta under ganska exakt samma tid som vi behövde för två omgångar av Phoenicia. Resultatet blev otroligt jämnt.
Resultat: Per 46, Daniel 45 och Johan E 44.

Canal Mania 2nd edition
Jag har ett bra tag sett fram att spela andra utgåvan av Canal Mania och den gjorde mig inte besviken. Spelet flöt på bättre, gav några fler möjligheter och man slapp att en spelare fick en bra 6-poängsloop. Ändringarna i nya utgåvan är följande (beskrivning av originalspelet finns tidigarei den här tråden):
Ett nytt kontrakt från mitten till nordöst delen, där det inte var så många tidigare ersätter ett på den trånga västsidan. Alla har ett s.k. "junction-kontrakt", d.v.s. en valfri sträcka på en eller två kanaldelar. De är bra för att koppla ihop sina övriga kanaler. Detta gör också att 2 spelare funkar bättre, då man t o m får 2 sådana kontrakt vardera. En del städer har fått förändrade färgkodningar, delvis p.g.a. kontraktsändringen. Om man har en loop av endast egna kanaler, så måste man välja den kortaste vägen. På så vis kan man inte få 6 poäng oberoende av var man startar i en slinga. Denna risk ökade med "junction-kontrakten". Man använder 20 gods i stället och får inte ta bort utsatta gods när det inte finns något tillgängligt. Färdiga kontrakt ger poäng direkt och inte på slutet, vilket gör att spelslutsvillkoret har ökats. Övriga regler är samma, men man märkte att ett bra spel faktiskt hade lyckats att bli ännu bättre.
Resultat: Carl 113, Johan E 83 och Pierre Å 65. Speltid 1:25.

2007-07-05
San Juan (x3)
Tomas D, Per och Kari spelade San Juan vid andra bordet och vann varsin gång.

Hermagor
Detta är ett spel som kombinerar ekonomi (det vill till at ha mest pengar på slutet), logistik på kartan, areadomination på marknaden. Spelet har ingen ny mekanik, men det är uppblandat på ett lysande intressant sätt. Dessutom funkar skalbarheten bra, så det är även bra med 3 spelare, fast bäst med 4 eller 5 spelare.
Man börjar med att fylla marknaden med godsbrickor dragna ur en påse, plus ev. några specialbrickor. Denna placering är i princip det enda slumpmomentet i spelet, utöver hur många förflyttningar som sker i respektive runda. I första fasen placerar man en handelsman på eller intill för att få inflytande på de olika brickorna. Ovanpå ger mer inflytande än bredvid, vilket ger mer inflytande än i hörnen. Å andra sidan ger de i omvänd ordning inflytande på fler brickor i stället. Varje placering har ett pris. Denna fasen slutar när man gått runt 4 varv och placerat alla sina handelsmän. Därefter får man tillbaka en del av insatserna på marknaden beroende på hur de har placerats. Den som fått brickan med lägsta värdet på marknaden bestämmer vem som från och med nu är startspelare. Antingen har en bricka ett gods och då kan man välja att öka priset på denna nu eller så motsvarar den två gods, men man får inte göra en prishöjning. I praktiken är det bäst att vara sist på marknaden, men först i förflyttningsfasen. I varje runda har det dragits en bricka som visar att denna fasen spelas 3, 4 eller 5 varv. Under varje varv får respektive spelare flytta sin handelsman på kartan till en by där denne tidigare inte har etablerat en handelsstation. Varje passerad vägsträcka har ett pris som ska betalas, men man måste ha korrekt godsbricka (från marknadsfasen) i byn man flyttar till för att få etablera en handelsstation där. Man får inkomst från godset enligt gällande pris. Skulle den etablerade handelsstationen göra så att en region blir omringad, så får man placera ut en produktionsbyggnad på varans prisskala och få en engångsinkomst. Dessa byggnader ger poäng på slutet, vilket är högre om varans pris är högre. Rundan avslutas med att alla godsbrickor läggs tillbaka i påsen inför nästa dragning. När alla rundor är spelade, så får man också en slutinkomst beroende på placering av produktionsbyggnader, placering utmed huvudvägen och jämn spridning i de tre större regionerna.
Spelet kräver mycket planering, i synnerhet under marknadsfasen, så man vet vad man helst bör ha för gods i den riktning man tänker bege sig. Första varvet brukar man ofta planera hela sträckan, så de övriga dragen ska gå fort. Spelet har relativt enkla och klara regler, men strategin är ganska komplex. Den största nackdelen är att man inte vet vem som leder, men man kan använda en variant där den som deklarerar minst pengar väljer startspelare i stället för den som får en viss bricka på marknaden. Mitt betyg är 8 av 10.
Resultat: Carl 139, Johan L 131 och Johan E 108.
Speltid var 1:50

Phoenicia
Det var dags att frälsa ytterligare några med det nya favoritspelet. Jag hade för första gången problem med att ha hög inkomst, men inte tillräckligt många lagerhus för att få behålla dem. Detta blev mitt fall och Tomas gick förbi mig på slutet. En regel som vi diskuterade har jag fått klarhet i nu. Om man köper en "Smelter", utan att ha en "Mining tile" innan, så får man ändå ta en "advanced mining tile" direkt. Detta är visst skälet till att det är en separat bricka.
Resultat: Tomas D 42 vp (39 inkomst), Carl 35(37), Per 30(27) och Johan E 23(24).
Speltid var 1:30

/Carl

Brain

Kommer ner men har jag otur slutar jag 17.30 och är nere ca 18.30
Tomas Davidsson

pannan

blir troligen elfsborg aik istället så jag hinner nog inte ner tyvärr

soulreaper

jobbar till 21:30 kanske dyker upp efter det...
Igenmurade ögon, kärleken är blind, knytnäve med vigselring...

Peaceful protest doesn\'t get the job done
So I wake up for the rally grab my soy milk and my gun

globetrotter

Citat från: "pannan"blir troligen elfsborg aik istället så jag hinner nog inte ner tyvärr
Jag hoppas du skämtar!!! Det är ju sport.... hur kan du prioritera det framför brädspel? Om du åtminstone hade sagt att du ville ner och titta på Shirley så kanske du kunde fått LITE förståelse. Svettiga gubbar som kutar runt på en gräsmatta i ösregnet kan väl inte vara något att se. De kunde ju i alla fall ha varsin boll så att de slapp att slåss om en enda... :cry:
/Carl

Niklas

Stå upp för Elfsborg!!! Pannan, du kollar matchen.  :)

Daniel

Citat från: "globetrotter"
Citat från: "pannan"blir troligen elfsborg aik istället så jag hinner nog inte ner tyvärr
Jag hoppas du skämtar!!! Det är ju sport.... hur kan du prioritera det framför brädspel? Om du åtminstone hade sagt att du ville ner och titta på Shirley så kanske du kunde fått LITE förståelse. Svettiga gubbar som kutar runt på en gräsmatta i ösregnet kan väl inte vara något att se. De kunde ju i alla fall ha varsin boll så att de slapp att slåss om en enda... :cry:
/Carl

Hehe... jag håller med dig.

jag kan tyvärr inte vara med och spela ikväll.

// Daniel
Daniel Johansson

Brädspel är min grej!

http://spel.nsson.nu - Ska du köpa spel?

soulreaper

Det ska vara NORRBY och inget jävla Elsfborg!! Att använda elfsborg som ursäkt är fel..Hade du varit AIKare som ville se elfsborg få stryk så hade det varit ok...Men du kan ju alltid droppa ner efter matchen jag jobbar inte imorrn så jag kan nog spela något efter 21:30
Igenmurade ögon, kärleken är blind, knytnäve med vigselring...

Peaceful protest doesn\'t get the job done
So I wake up for the rally grab my soy milk and my gun